JANBELARRAK

Kardaberaren hosto lehorren 100 gramok 28 gramo proteina dituzte

Erraza da txikori belarra eta kardabera bereiztea; azken hori samurragoa da, eta zaporez ere leunagoa.

0

Asier Bastarrika Gorostiza

Okina eta aita. Basabizizalea. Aia

Kardabera – Sonchus oleraceus

Ezagutzen ez dutenek txikori belarrarekin nahasi dezakete, hostoen forma eta loreen antzekotasunagatik. Izena bera ere, dirudienez, biak izendatzeko erabili ohi da euskaraz. Kardabera hobetsi dugu honentzat, kardoarekin duen antzekotasunarengatik, eta izen latinoak lagunduko digu informazio zehatzagoa bilatu nahi izanez gero ere. Hala ere, erraza da biak bereiztea.

Alde batetik, txikori belarrak sustraitik zuzenean botzatzen ditu hostoak, goraka etorri gabe, eta kardaberari zurtoinean gora sortzen zaizkio, zurtoina bera biltzen dutelarik. Kardaberaren zurtoina hutsa da eta esne txuria dario. Esne honek bereizten du antzekoak izan daitezken Senezio familiakoengandik, eta beste konfusio posibleak ere sahiesten ditu.

Txikori belarra baino samurragoa izan ohi da kardabera, eta zaporez ere leunagoa, nahiz eta Sonchus asper deiturikoa Sonchus oleraceus baino latzagoa izan. Hala ere, Sonchus biak dira jangarri.

Entsaladan eta barazki bezala erabiltzen ditugu hostoa zein zurtoina, loreak gozoak dira.

A eta C bitaminan aberatsa da, eta tiamina, riboflabina, niazina, kaltzioa, fosforoa eta burnia ditu. Proteina ere bai: 100 gramo hosto lehorreko 28 gramo.

Nahi baduzu, Independenteak aurrera egin dezan lagundu dezakezu. Idatziz, itzuliz, janariz, irudigintzan, bideogintzan, bertsotan, diseinuan, informatikan, psikologia klinikoan, abokatutzan edo diruz ere bai. Ziberjazarpenari aurre! INDEPENDENTEA LAGUNDU >

Honen harira

Utzi iruzkina

Azken artikuluak